Frågor och svar om tandvård

Frågor & svar om tandvård

Vanliga frågor och svar om tandvård

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om tandvård. För oss är det viktigt att du får svar på dina frågor om hur tandvård funkar så att du kan känna dig trygg och delaktig. Om du inte hittar det svar du söker är du självklart varmt välkommen att kontakta oss.

Hur ofta kallas jag på tandvårdsbesök?

Hur ofta du kallas beror på vilka förutsättningar du har. Vid din undersökning kommer du och din behandlare att diskutera hur ofta du ska kallas. För en del är det bra med flera besök per år medan andra bara behöver komma vartannat år. Din behandlare kommer att ge dig en rekommendation men sedan är det naturligtvis upp till dig hur ofta du vill komma.

Vad kostar ett besök?

Kostnaden på tandvård beror på flera faktorer, exempelvis hur gammal du är och vilka undersökningar och behandlingar du har behov av. Vi på Tandvårdshuset är måna om att all behandling sker i dialog med dig som patient så att du får den vård just du behöver.

Som patient hos Tandvårdshuset omfattas du självklart av det statliga tandvårdsstödet. Det statliga tandvårdsstödet är trefaldigt och består av: allmänt tandvårdsbidrag (ATB), särskilt tandvårdsbidrag (STB) samt högkostnadsskydd.

Det statliga tandvårdsstödet

Det allmänna tandvårdsbidraget

Det allmänna tandvårdsbidraget regleras utifrån din ålder och syftar till att hålla nere kostnaderna för din regelbundna tandvård.
För dig mellan 24-29 år samt över 65 år är bidraget 600 kr/år.
För dig mellan 30-64 år är bidraget 300 kr/år.

Det särskilda tandvårdsbidraget

Det särskilda tandvårdsbidraget är för dig som av sjukdom eller utifrån ett funktionsperspektiv löper ökad risk att få problem med din munhälsa. Besök Försäkringskassans hemsida om du är osäker på om du har rätt till särskilt tandvårdsbidrag. Bedömningen görs av ansvarig läkare.

Högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet finns som ett ekonomiskt skydd för dig som har höga tandvårdskostnader. Stödet beräknas utifrån ett referenspris vilket beslutas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och är den summa som ligger till grund för vad som räknas in i högkostnadsskyddet. Enkelt förklarat kan man säga att ju fler åtgärder du behöver, desto större blir det ekonomiska stödet. Du betalar själv tills det sammanlagda referenspriset kommit upp till 3000 kr/år. Därefter får du ersättning för:

50 % av referenspriset upp till 15000 kr/år.
85 % av referenspriset över 15000 kr/år.

Ett år avser tiden från första åtgärden du utför, inte kalenderår.
För barn och ungdomar är tandvård alltid gratis upp till 23 år!
Välkommen att lista ditt barn hos oss.

Jag behöver en akuttid, hur går jag tillväga?

Om du är i behov av akut tandvård är du välkommen att höra av dig till oss via mail eller telefon. Vi kan ofta erbjuda en tid redan samma dag, eller senast nästkommande vardag.

Jag lider av tandvårdsskräck, hur kan jag lindra den?

Vi på Tandvårdshuset är vana vid patienter med tandvårdsrädsla. Här kommer tre tips på hur vi tillsammans kan lindra ditt obehag:

Berätta om din rädsla

Genom att informera om ditt obehag när du bokar tid kan personalen ännu bättre möta dina behov.

Ta med en närstående

Att ha med en familjemedlem eller vän kan göra att du känner dig mer trygg och lugn i situationen.

Ställ frågor

Personalen är där för dig och vill att du ska känna dig delaktig och omhändertagen, inga frågor är dumma frågor.

Hur fungerar tandblekning?

Vid tandblekning får en gel med karbamidperoxid eller väteperoxid ligga mot tandytan. I peroxiden finns syrgasmolekyler som tränger in i tanden och tar bort missfärgningar på djupet. Detta till skillnad från olika whitening-produkter som enbart tar bort missfärgningar på ytan, många gånger med risk att skada tandytan.

Det vanligaste är att du bleker själv hemma efter att du fått instruktioner på kliniken. Det går att bleka både på dagen och natten, i särskilda skenor anpassade just för dig eller i förproducerade skenor. Prata med din tandläkare om vad som skulle kunna passa för dig!

Vad är fluor?

Fluor, eller fluorid, är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden. Därför finns fluor till viss del i både vatten och livsmedel, dock i små mängder. När vi äter och dricker sånt som innehåller kolhydrater och socker bildas bakterier som skapar hål i tänderna. Fluor stärker och skyddar tanden och är det absolut bästa sättet att hålla hålen borta. Tänk därför på att inte skölja munnen med vatten efter tandborstning. Spotta bara och låt sedan fluoriderna fortsätta utföra sitt skyddade jobb för dina tänder.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en konstgjord tandrot av titan som opereras in i käkbenet. På denna kan man fästa en eller flera kronor. Du får en ny tand som sitter fast och på de flesta sätt känns och ser ut som en vanlig tand. Om du saknar någon tand så får du gärna fråga din tandläkare om detta kan vara ett alternativ som skulle fungera för dig!

Vi kan barntandvård

Visste du att över 1900 barn och unga vuxna får sin tandvård kostnadsfritt hos Tandvårdshuset? Välkomna ni också!

Läs mer